Történelmiregény-írók Társasága Harcosok Vértanúk, Boszorkányok

Sziasztok!
A mai bejegyzésben novellákat tartalmazó könyvet hoztam Nektek. Még novellákat tartalmazó könyvet nem olvastam ez volt az első ilyen. A bemutatót is az imént leírtak fényében olvassátok.

A könyvben 16 rövid novellát olvashattok történelmi témában 16 különböző magyar írótól. Mivel a történetek hossza változó így van amikor hosszában van amikor pedig rövidebben írtam a történetekről. Minden novelláról úgy próbáltam megírni a betekintést, hogy miről szól, hogy ne áruljam el az izgalmas végkifejleteket a novellákból.

A novellák ismertetése után a bejegyzés végén elolvashatjátok a véleményemet és érzéseimet a könyvel kapcsolatban.

1. Andy Baron: Megkopasztani egy Istent
Mamercusnak és Raminnak egy ideje el kell kerülnie Rómát. Mamercusnak az volt a terve, hogy megkopaszt egy Istent. Mamrcus építési ellenőrnek adta ki magát Ramint a szolgájának minta. Szélhámossággal keresték a kenyerüket. Építészeti tanulmányait hamar befejezte de az ott tanult szakkifejezéssekkel és büntetések kiszabásával ijesztgette a város lakóit, A tehetősebb lakók pénzt attak neki, hogy nehogy a magistratus elé vigye szörnyű állapotban lévő házuk ügyét. Egy alkalommal Rómában egy magistratus otthonába kopogott be, hogy megfenyegesse a magistratus nevében. Ennek következtében el kellett kerülniük Rómát. Rejtőzködve jutottak el Ostia kikötőéig ahol egy kereskedő hajóval mentek tovább. Brundisium városáig utaztak ahol továbbra is építési ellenőrnek adta ki magát. A nevében felcserélt pár betűt, hogy ne ismerjenek rá bekéreckedett a perystiliumba. Itt megismerkedett Pritostitessel, aki elmondta neki, hogy olyan szakértőt keres aki a nagy Istenek szobrainak megformázásához is ért. Mamercusnak több sem kellett azt mondta a katonának, hogy ez a fő profilja így vele ment. Antiokhosz megmutatta neki a szobrokat, amelyeket a munkások készítettek. Szerettet volna magáról egy teljes alakos szobrot el is készítették de volt valami ami miatt úgy érezte, hogy nem tökéletes a szobra. Vajon Mamercus rájön miért nem tökéletes az Isten király szobra? Sikerül tökéletessé tennie? Mit rejt a novella címében a megkopasztani szó? Ezekre a kérdésekre mind mind választ kaptok ebben a rövidke de nagyon érdekes kis novellában.

2. Soós Tibor: Konstantinápoly a ködbe vész
A türkök királya hercegnőt keresett a fiának a trónörökösnek. A császár úgy vélte egy házasság a hosszú távú barátság záloga lehet. Egy festményt küldtek a trónörökösnek Tehodóráról. A trónörökös azonnal beleszeretett a lányba. Theodórát Sebös úr kíséri el Henrik herceghez, útközben sokat mesél neki Henrik hercegről és a családjáról, a kultúráról és a szokásokról. A herceg Édesanyja fogadja a lányt aki nagyon határozott már-már szigorú egyéniség. A lány lelkére köti, hogy legyen jó felesége a hercegnek és szüljön neki fiú gyerekeket. Ha a trónörökösnek nem lesz fiú utódja Konrád veszi át a herceg helyét a trónon. Lesz a hercegnek fiú utódja aki majd követheti a trónon? Hogy alakul Theodóra és Henrik élete miután összeházasodnak? Ezekre a kérdésekre megtaláljátok a választ ebben a rövidke novellában.

3. Solymár András: Kelepce
A herceg kora reggel ébredt. Olyan korán, hogy még pirkadni sem kezdett teljesen sötét volt. Felvette harci öltözetét a kardját szerette magához közel tudni. Nem szerette a díszes dolgokat ezért a harci ruháján lévő díszes részt kicserélte egy egyszerűbb darabra. Magához vette még íját és nyilait majd kiment az istállóhoz A lovász fiúk nem a munkájukat végezték, hanem békésen aludtak. A herceg úgy gondolta megtréfálja őket. Halkan oda ment a lovához felült rá és amikor kiért vele az istállóból elrikkantotta magát: „Lótolvajok!” Erre a lovász fiúk felpattantak de nem érték utol a lótolvajnak hitt herceget. Már pirkadt amikor az erdőben a megbeszélt találka helyre ért ahol senkit sem látott. Az egyik bokorban mozgást érzékelt. Oda ment egy ló volt a bokorban, amely ismerős volt neki így hát mellé kötötte saját lovát. Kis idő elteltével nem messze tőle meglátott egy szarvast és egy másik személyt aki éppen leakarta, lőni az állatot. A herceg is elővette íját és nyilat és célzás nélkül eltalálta a szarvast. Ezt követően a férfira célzott mind három felé repülő nyilat kivédte a férfi a pajzsával és a herceg felé tartott. Majd kardal vívtak meg egymással a két fél kardvívó technikája azonos volt így hát nem lehetett tudni mi lesz a harc végkimenetele. A herceg és társa a harc után egyre beljebb sétáltak az erdőben és kiderül számunkra, hogy a herceget kísérő férfi kémként dolgozik és információkat juttat a hercegnek az ellenségtől. Mindent elmond a hercegnek amit sikerül megtudnia majd a hosszú beszélgetés végén egy tábor helyhez érnek, ahol 60 ember várja őket. Hogy ki a herceg és kikkel van ellenséges viszonyban? Hogyan végződött az erdőben a harc és kivel harcolt? Kik azok akik a táborhelyen várják? Ezekre és sok más kérdésre is fény derül ebben a rövidke de izgalmas történetben. A történet ismertetés során igyekeztem meghagyni Nektek a rejtélyeket és izgalmakat nem szerettem volna semmi fontosat leleplezni csupán egy kis bepillantást adtam a történet körvonalába.

4.Cselenyák Imre: Gellért vértanúsága
Gellért atya Orseolo Péter legfőbb híve volt. Megdöbbentették Péter tettei. Napokon keresztül őrlődött a Péterről hallottakon. Csanádról elindult hát hogy Enre herceggel és Leventébel találkozzon. A hívei mind elkísérték őt védelem gyanánt minden félét összegyűjtöttek amivel majd megvédhetik magukat de mivel Gellért atya nem volt híve az erőszaknak megkérte a követőit, hogy tegyék le az összegyűjtött dolgokat és induljanak el. Elindultak hát gyalogosan Csanádról átkeltek a Tiszán a kis Duna felé haladtak. Mire Vata Csanádra ért már nem találta ott Gellértet. A püspököt Zách, Pezili, Görbe Miskolc fogadtat a palota lovagtermében. A városban teljes káosz uralkodott Péter király nem tartózkodott a városban helyett Esztergom mellett egy táborban tartózkodott. Tiboldot és Ják Mártont küldték a hercegek elé, hogy minél hamarabb a palotába érhessenek. Eközben Zách, Pezili, Görbe Miskolc és Gellért azt próbálták kitalálni hogy Vata sikerrel járt vagy sem sikerült maga mellé állítani a hercegeket vagy sem. De Gellért azt mondta nem baj ha mindenre igent is kell mondania ha ideérnek minden bűne alól feloldozzuk. Eközben a hercegek találkoztak Vatával és seregével. Görbe Miskolc és Pezili elhagyták a székhelyet és üldözőbe vették Orseolo Pétert. Sikerül Vatának maga mellé állítani a hercegeket? Sikerül elfogni Péter királyt? Milyen sors vár Orseolo Péterre? Mi lesz Gellért atya és követői sorsa? Ezekre a kérdésekre mind, mind választ kaptok ebben a rövidke de még is részletesnek érződő novellában. A részletességet nem csak az események pontosságának leírása, hanem a környezet és a szereplők precíz leírása teszi részletessé.

5. Bónizs Róbert: De strigis vero quae non sunt
Máté szívében haraggal és dühösen rontott be a kínzókamrába kezében egy pergament tartva. Azt követelte a bent lévő poroszló embertől , hogy azonnal engedje el szerelmét Mariskát a kezében van az uralkodó parancsa. A poroszló ember nem tudott olvasni a lányt pedig nem akarta elengedni, mert boszorkánysággal vádolták többen azt mondták, hogy miután találkoztak a kancellár lányával Mariskával utána érte őket a csapás. Volt aki azt állította, hogy miután Mariska ott járt a disznók döglött utódokat hoztak a világra, volt akinek a férje gutaütést kapott a Mariskával való találkozás után ezen kívül még rengetegen éltek panasszal ellene ezért került ide mivel teljesen biztos benne a nép, hogy Mariska boszorkány. Máté hiába próbálta bizonygatni a kínzókamrában, hogy már pedig az ő szerelme nem boszorkány az ember nem hitt neki. Máté a kínzó eszközre pillantva észre vette, hogy nem moccan szerelme és számon kérte a bent lévőt mit tett vele, hogy meg sem moccan. Mivel a kínzó tudta, hogy ez a fiú a kancellár védelme alatt áll kénytelen volt válaszolni. Nem igen bírja a kínzást állandóan elalél. Itt van hát a törvény a kezemben urunk törvénye engedd el de azonnal mondta Máté. Add ide nekem azt a pergament te lovász fiú. A fiú nem akarta odaadni a pergament amíg el nem engedi szerelmét és megemlítette pártfogóját a kancellárt mert tudta tőle tartanak az emberek. Ugyan már lovász fiú úgy sem tudod megszöktetni a gerince bár mikor eltörhet mondta a férfi. Sajnos ez valóban így volt Máté ha akarta volna sem tudta volna megszöktetni szerelmét. Végül a a férfinak sikerült megtudnia mi áll a pergamenen de vajon mi történt ez után kitengették Mariskát a kamrából? Túl élte a sok kínzást? Tényleg boszorkány volt a kancellár lánya? Mit jelent a történet címe? Ezekre mind választ kaphattok ebben a boszorkányos vagy nem boszorkányos történetben kiderül ha elolvassátok.

6. Urbánszki László: Fogadó a visongó disznóhoz
Mihály Debrecenben élt és dolgozott. Minden vágya az volt, hogy legyen egy saját fogadója. Elindult hát Debrecenből és Szegeden szeretett volna szerencsét próbálni. Szegeden nem nyitott ugyan fogadott de megtalálta élete szerelmét Gyöngyöt aki az ottani fogadós lánya volt akinél jó ideig Mihály is dolgozott. Megosztotta hát a lánnyal terveit és együtt keltek útra, hogy megvalósítsák azt. Mihály feleségül vette a lányt majd hozományával együtt Kecskemétre mentek, hogy itt próbáljanak szerencsét. Kecskeméten megvettek egy kis helyet, amelyet saját maga újított fel megcsinálta a falakat, háló helyiségeket késztet éppen csak akkorát, amelyben egy két személyes ágy elfér. Mikor készen lett a fogadó sajnos hiába várták a betérő vendégeket. Voltak páran akik betértek de úgy tűnt csak azért, hogy a nyílt láng mellett melegedjenek és kicsit beszélgessenek. Vasárnap nagy vásár volt a városban. Mihály is kint volt és fültanúja volt egy beszélgetésnek ahol egy igen tanult ember szeretett volna potom pénzért megszerezni egy egész malacot. Mihálynak eszébe jutott egy jó ötlet, hogyan járhatna jól a malacot árusító férfi is és ők is a feleségével. Alkut kötött a férfival, majd haza ment a fogadóba a feleségéhez gyorsan elmondta neki az ötletét és, hogy miben egyezett meg a malac árusítóval. Miben állapodott meg az árus és a fogadós? Sikerül Mihálynak és gyönyöré feleségének felvirágoztatni a fogadót vagy be kell zárniuk? A novellából ez mind, mind kiderül sőt azt is megtudhatjuk. Hogyan alkudoztak régen az emberek.

7. Gáspár Ferenc: A király törvénye
A hóhér oda intette a segédeinek. Három embert hoztak a mágjára kettőt a közepén álló cölöphöz kötöztek. Majd a hóhér oda ment a harmadikhoz egy öregedő paraszt ember volt. Öt is a mágiára akarták vetni pénzhamisításért. Éppen lökte volna rá a hóhér az öregembert amikor egy fiatal férfi elkiáltotta magát, hogy engedje el az öreget ez királyi parancs. Így az öreg paraszt ember megmenekült. Az ivóban az öreg ember barátai és a kíváncsiskodók alig várták, hogy elmesélje hogyan menekült meg. Az öregember mesélni kezdett: Az új adó szedőnek tetszett az öregember lánya Anna de a deáknak is megtetszett. Mindketten maguknak akarták Annát. Az adó szedő mindenkit kikérdezett, hogy mennyi vagyona van a lakók elmondták majd az adószedő szétnézett a portán és ha nem talált többet a vagyonból mint amit a lakó bevallott az adószedő fizetett egy aranypénzt a lakónak ha nem volt nála akkor a lovát kellet a lakónak adnia amin érkezett. Annát elvitte a deák legény aki a királyi pénzverdében dolgozott. Anna is vele dolgozott és egy napon kiküldték az erdőbe rőzséért ott találkozott egy öregasszonnyal aki azt tanácsolta neki altassa el a pénzverőket majd nézzen szét a pénzverdében és ha levágott aranydarabokat vagy arany port talál szedje össze adja oda a deák legénynek ő majd tudja mit kell tenni. A történetben elhangzó törvény valóban létezett 1464-ben de azt nem tudni, hogy volt-e olyan valaki aki valóban élt ezzel a törvénnyel. Azt nem árultam el az írásomban, mi volt az ok ami miatt az öreg paraszt embert pénzhamisítással vádolták. Megtudhatjátok ha teljes egészében elolvassátok a történetet.

8. Bányai D. Ilona: Az ajándék
Nagy ordítozásra ébredt Álmából felriadva azt sem tudta hirtelen hol van csupán csak azt látta, hogy nem a megszokott környezetében és ágyában van. Egy ideig hallgatta a kiabálást majd kinyitotta az ablakot és elrikkantotta magát, hogy csend legyen. Hirtelen olyan csend lett, hogy még a hajnali madarak csiripelését is hallani lehetett. Felöltözött majd a neki oda készített ételt batyuba csomagolta és elindult az istállóhoz ahol a lovász fiú a lapátot támasztva aludt. Oda ment hozzá és kirántotta alóla a villát. A fiú bele esett a trágyába. Ki lovagolnék ha felnyergelnéd a lovamat mondta a férfi. A fiú felnyergelte és letisztította a férfi lovát ezért fizetséget is kapott tőle. A férfi ki lovagolt az erdőbe a ló patkója sajnos útközben levált a ló lábáról így nem tudott tovább menni. Szerencséjére talált egy házat ahol egy idősebb házaspár lakott gyermekeivel. Egy éjszakát ott is töltött náluk a férfi. Az ott tartózkodása alatt kiderült hogy az ember favágásból és szén eladásból élt de megsérült a lába. 4 gyermekük van 2 fiú és 2 lány. A nagyobbik lányt a környéken minden férfi szeretné elvenni ki jó szándékkal ki kevésbé. A férfi másnap visszavitette magát a fogadóba ahonnan kilovagolt. Nem sokkal később egy küldönc érkezett a házaspár házához egy orvossal, hogy segítsen a férfi lábán. Ki volt ez a titokzatos férfi? Ki küldte a küldöncöt az orvossal és még egy kis meglepetéssel a házaspárnak? Végül kihez ment férjhez az idősebb lány? Egy igazi kis mese ez a rövidke novella. Permésztesen megtörtént eseményeken alapszik.

9. Dr. Várkonyi Tibor: A héttorony őre
Petrus Kőszegen volt, amikor a törökök megszállták Magyarországot. Innen vitték Isztambulba az Oszmán Birodalom szívébe. Petrust erős férfi volt, ezért a vásárokon mindenki csak vizsgálgatta de senki nem merte megvenni, mert féltek tőle a nagy termete és a tekintette miatt. Egy napon a tömlöcben lévő genovaival szövetkezett. A genovai azt állította hogy orvos készített neki valami port amitől vékonyabb lett és nyugodtabb tekintetű. Két hónap múlva szabadult is a tömlöcből és Yedikule alacsony rangú őreként dolgozott. Még abban az évben valami fertőzés ütötte fel a fejét a héttoronyban és Petrus javaslatára a genovait vitték oda orvosnak. Lassan múltak az évek. 1541 őszén Majláth Istvánt és Török Bálint került a törökök fogságába. István az első adandó alkalommal megpróbált megszökni. A magyar foglyok sokat értek a törökök számára de nem tudtak örülni a raboknak mert attól tartottak, hogy István bele szalad egy kardba Bálint pedig elsorvad és hamar átköltöznek az árnyékvilágba. Petrus a genovai segítségét kérte készített a raboknak egy kis kedély javítót, amelyet az ételükbe szort bele. Ettől a viselkedésük úgy megváltozott, hogy egy csinos házba helyezték át őket. Úgy tartották őket a házban, hogy kommunikálni nem tudnak egymással de látták egymást. A két foglyot Petrus őrizte az ő segítségükkel kommunikáltak egymással. Hogy mi történt a két magyar fogollyal? Sikerült meg egyezni a magyaroknak, a törökökkel hogy adja ki a két magyar foglyot? Hogyan jutott Petrus újra Magyarország területére? Ez mind kiderül a történet során.

10. Csikász Lajos: Legényfogó
Hildegard, Jonathan Kuperschmid tímármester egyetlen lánya volt. Mivel a tímár munkájából adódóan úgy mond nem volt rózsa illata sem ő sem a lánya sőt még az otthona sem ezért Hildegardot senki sem akarta feleségül venni de nem csak ez volt az egyetlen gond. Nő létére nagyon erős volt és nagy termetű ez sem volt vonzó a férfiak szemében hiszen voltak nála sokkal vékonyabb hajadon leányok akik között válogathattak. Egy napon megjelent a templomban
Joseph Schwarz-Katze aki Hildegard mellé ült két alkalommal is. Második alkalommal elhívta apja házába a férfit Hildegard. A házban a lány, az apja a tímár, a szomszéd, a tímár két segéd legénye és az atya várták Joseph Schwarz-Katze-t. A férfi már félig elázva érkezett a házba mire mindenkivel koccintott már alig állt a lábán. Hildegard bekísérte a szobájába. Mi történt Hildegard és a férfi között a szobában? Miért legényfogó a történet címe? Kiderül ha elolvastátok a novellát. Ez a novella az író Arany és vér című regényének cselekményéhez tartózik ha kíváncsik vagytok a novella pontosabban a történet folytatására olvassátok el az imént említett regényt is az írótól.

11. Bakóczy Sára: Malvina aranyideje
Minden évben megrendezik a Helikon ünnepséget melynek idő pontja mindig február 12. Ebben az évben sem volt ez másként. Az ünnepséget megelőző napon
Festetics György gróf mindenkit meghívott magához a jelenlévők mind mind sikeresek voltak az irodalom az írás terén: Pálóczi Horváth Ádám, Pázmándi Endre, Péteri Takács József, mind jól ismert literátor, ezen­ kívül itt van a hahóti apát és Asbóth János, Göndötz Ferenc, Kazinczy Klára, Róza asszony, Kisfaludy Sándor, Berzsenyi Dániel és még egy valakire vártak, hogy teljes legyen a meghívottak listájáról nem más mint a Malvina művésznéven író Dukai Takács Judit. Nem sokára ő is megérkezett szemtelenül fiatal lány volt csupán csak 22 éves és nagyon csinos. Megérkezése után mindenki ő körülötte gyülekezet nem csak az urak de még a hölgyek is és Róza asszony azon kapta magát, hogy teljesen egyedül maradt az előbb még zsúfolásig teli asztalnál. A mulatozás jóval éjfél után ért véget. Másnap február 12-én volt a hivatalos Helikon ünnepség. Az ünnepség kezdetén költeményeket olvastak fel a vendégek, majd finom ételeket ettek és közben beszélgettek végül pedig este bált tartottak ahol mindenki Dukai Takács Judittal akart táncolni de legtöbbször Göndötz Ferivel táncolt. Vele érkezett az ünnepséget megelőző nap. A férfi már kétszer megkérte Judit kezét de a lány visszautasította. Az ünnepséget követően Berzsenyi és Judit már korán reggel talpon voltak végre volt lehetőségük beszélgetni. A lány odaadta Berzsenyinek a legújabb költeményét minden egyes eddigi alkotását ő olvasta el először és adott neki tanácsot ha szükséges volt. Hosszasan elbeszélgettek a jelenről és valamelyest a múltról olyan milyet volna ha értelemben. Fél évvel a Helikon bál után Zsuzsanna megkereste Juditot. Hogy menjen el hozzájuk mert a Göndötz Feri folyton róla kérdez Dániel pedig nagyon maga alatt van. El is ment hát Judit hozzájuk, hogy lelket öntsön Berzsenyibe. Milyen kapcsolat van Berzsenyi Dániel és Zsuzsanna között? Milyen kapcsolat van Dukai Takács Judit, Berzsenyi Dániel (a barátságon kívül) és Zsuzsanna között? Milyen jellegű műveket ír Malvina? Hogyan látja magát a jövőben Malvina? Ezekre a kérdésekre mind mind választ kapunk ebben az érdekes rövid kis novellában. A novella jó pár oldalainak alján egy kis lábjegyzetet is elolvashatunk, hogy az adott információk, történések, cselekmények milyen hiteles forrásból származnak.

12. Tapodi Brigitta: Kéz, fej és szív
Napholz Zsófia egy villámcsapás következtében elveszítette testvérét és édesapját. Nem sokkal később az édesanya is elhunyt. A kislány a kereseti házba került ahol kosárfonással foglalkoztak. Nem maradt más neki a szülei után csak az édesanyja bibliája. Hét éves korában magához hívatta Mária Dorottya hercegné aki azt szerette volna, hogy Brunszvik Teréz grófnő magához vegye a lányt aki nagyon okos volt szeretett tanulni minden újdonságot szívesen megtanult könnyedén és gyorsan csupán nagyon makacs leány volt és fecsegős sokat kérdezett. A hercegnő azt szerette volna, ha a lánynak megtanítják a magyar nyelvet és majd később magyar nyelven tanítana. Vajon magához vette a grófnő a lányt? Mi lett a lány sorsa? Mit jelent a novella címe? (Kéz, fej és szív) Ha elolvassátok a teljes novellát mindenre fény derül.

13. Gál Vilmos: Asztaltársaság
Keleti Károly 1973-ban Bécsben járt a világkiállítás napján. Az utcán sétálva összetalálkozott, Szinyei Merse Pál festőművésszel aki éppen az egyik nagy festményit cipelte a kezében haza szerette volna vinni mivel nem állíthatta ki azon az osztályon ahol szerette volna. Amikor keleti bemutatkozott Szinyei hirtelen nekirontott, hogy azonnal mondja meg rokona-e Keleti Gusztávnak a festmény kritikusnak. Amikor megtudta, hogy igen ő az öccse már nem is akart vele beszélni de végül sikerült megbeszélni a dolgokat és Keleti azt tanácsolta neki vigyék el a festményt a közeli magyar csárdába hátha a tulajdonos tud segíteni a haza szállításban. A csárdában aki a Statisztikai Hivatal vezetője volt éppen összeszámolta volna vendégeket amikor megérkezett egy férfi két récével a hona alatt. Kért egy bort magának és megkérte a csárda szakácsát készítsék el neki a két récét. Keleti érdekesnek találta a férfit így hát leült az asztalához. A történet előre haladtával szép kis társaság gyűlt össze az asztalnál ott volt: Herman Ottó, Keleti Károly, Szinyei Merse Pál,
Bodola Lajos és Családja és Jedlik Ányos a budapesti egyetem fizikatanár. Beszélgettek a rég múltról és a pár napja történt dolgokról. Hogy ki mit mesélt a múltjáról? Mit rajzolt Herman Ottó és mi lett a rajzának sorsa? Kiderül a novellából.

14. Hacsek Zsófia: Swanswell
Florence már 6 hónapja nem látta ezredes férjét aki a háborúban volt. Ma egy ünnepségre készült mivel a tehetősebb emberek mindig kerestek valami ürügyet amivel ünnepelni tudnak. Ma éppen a kórházban megnyitott új szárnyat ünnepelték. Alfred Herbert-nek köszönhetően megnyílt a hadi sérülteket fogadó szárny a kórházban. Az ünnepségen Alfred Herbert és az igazgató Őr is beszédet mondott. A vendégek szerették volna ha Florence főnővér asszony is mond egy beszédet. Ám Florence nem szólt egy szót sem mintha csak a teste lett volna jelen az elméje teljesen máshol járt. Akkor eszmélt csak amikor a pezsgős pohár kicsúszott a kezéből és összetört. A főnővér asszony kirohant a teremből és egészen a közeli tóig szaladt ott térdre rogyott és zokogni kezdett. Utána ment Alfred Herbert akibe Florence nagyon szerelmes volt. Igaz Alfrednek már volt felesége és két szép lánya és neki is férje de ez mit sem számított. Florence sosem mondta el Alfrednek, hogy mennyire szerelmes belé és arról álmodik, hogy egy szép napon elveszi feleségül. A vendégseregből több férfi is Alfred Herbert keresésére indult és amikor megtalálták őket a tópartján egyáltalán nem tetszett nekik, hogy Herbert átkarolja Florence-t. Herbert intet nekik, hogy nyugodtan menjenek vissza minden rendben van a főnővér asszony is hamarosan jobban lesz csak az idegei kikészültek a kórházi munka súlya alatt. Florence és Alfred elmesélték egymásnak ami a szívüket nyomta. Mit mesélt egymásnak Florence és Alfred? A novella címe Swanswell. Mit rejt a cím? Ha végig olvassátok ezt a kis novellát kiderül.

15. Trux Béla: Nyulacska
Szvetlána már hónapok óta a fegyverropogásokat és a robbanásokat hallgatta. Annyira hozzászokott már a hangokhoz, hogy szinte már meg sem hallotta őket. Ugyan úgy vitték el őt is katonának mint a többieket. A hideget és a fenn álló helyzetet azt, hogy napok óta nem aludt már Szvetlána úgy próbálja elviselni, hogy emlékekbe burkolózik. Barátokra rokonra gondol és arra amikor elkezdődött a harc és Vaszili Zajcev megdicséri fantasztikus lövés a miatt. Zajcev szeret nőkkel dolgozni. Úgy tartotta a nők sokkal türelmesebbek és amikor a férfiak már feladják a nők még mindig kitartanak. Neki a katona az katona mindegy hogy férfi vagy nő. Megkérte Szvetlánát mondja el, honnan tudta, hogy ott van a német. A lány elmesélte. A lőállásban ott volt még velük Joszif. Ők hárman egy csalit készítettek, hogy a többi németet is levadásszák. Készítettek lövőfészket, amelybe egy bábut tettek amit mozgatni tudtak és ha észreveszi a német majd ráfog lőni Szvetlána pedig letudja majd lőni a németet. Joszif mozgatta volna a bábut de őt az első napon lelőtték. Sikerül lépre csalni a németet? Az író kilépett a komfort zónájából amikor ezt a novellát megírta írt már ugyan fantasy és sci-fi novellákat de ez volt az első ami történelmi témájú. A történetből nem tudni mi igaz és mi nem egy valami viszont valós a Zajcev által kiképzett lövészeket valóban Nyulacskának hívták.

16. Izolde Johannsen: Lebensborn
2018-ban járunk lassan az év vége felé. Sander heti két alkalommal meglátogatta édesanyját hátha szüksége van valamire. Az asszony már 73 éves. Éppen a laptopn nézett egy interjút a német miniszter asszonnyal amit megállított. Sander végig nézte az interjút és megkereste édesanyját aki az erkélyen tartozkódott egy régi képet tartva a kezében. Sander azt a képet még sosem látta a képen édesanyja szülei vagyis az ő nagyszülei voltak. Sander nem érette, hogy lehet az hogy a nagyszülei vannak a képen hiszen nagymamája mindig azt mondta, hogy a nagypapája még édesanya születése előtt elhunyt egy bevetés sorén. Sander faggatni kezdte édesanyját ő pedig elmesélte, hogy az ő édesapja is orvos volt akár csak Sander csak ő hajón. Elmesélte azt is, hogy abban az időben megbélyegezték a nőket és a gyerekeket Lebensborn-nak hívták őket. Anyának és neki el kellett hagynia a várost ahol ő született. Amíg ott éltek minden évben kimentek ahhoz a helyhez ahol a hajó elsülyedt amin az apja orvosként dolgozott. Anyja csak ilyenkor beszélt apjáról. Sander hallgatta anyját ahogy mesél majd rákérdezett ki volt az ő nagyapja. A neve Viktor Vogel. Az interjúban amit édesanyja nézett a német kormányfő bocsánatot kért a megbélyegzett és új módon gyermekeikkel, menekülésre kényszerült nőktől. Sander arra biztatta anyját kezdjenek el kutatni hátha találnak rokonokat nagyapai ágon. Napokon keresztül kutatott Sander és sikerült rátalálnia Willi Adlerre aki nagyon sokat segített neki. 2019. tavaszán találkoztak is vissza vitték édesanyját a szülő városába de, hogy mi lett a közös nyomozás eredménye és találtak-e rokonokat nagyapai ágon kiderül a novellából.

További információk a könyvről
Borító

harcosok_vertanuk_boszorkanyok.jpg





















Fülszöveg
A hűvös, dohos helyiség közepén terpeszkedő, robusztus asztalt kéttucatnyi csuklyás alak ülte körül. A pislákoló faggyúmécsesek alig valamicske fény loptak a terembe, az apró lángok sejtelmes táncot jártak a sötétben. A Rend tagjai, nők és férfiak ismét megerősítették titkos szövetségüket. Nem kellett hozzá sem vér, sem oklevél, sem pecsét: elég volt az adott szó, a kölcsönös tisztelet. Döntöttek. Ahogy eddig, úgy ezután is vállvetve, egymást segítve, bátorítva osztják meg az arra érdemesekkel mindazt, amit a múltról tudnak, vagy tudni vélnek… Ezúttal egy újabb, immáron ötödik novelláskötet közreadásával, amihez minden kedves Olvasónak jó szórakozást kívánnak!

A Történelmiregény-írók Társasága nevében

Kapa Mátyás

elnök

Cím:
Harcosok, vértanúk, boszorkányok
Kiadó: Történelmiregény-Írók Társasága
Megjelenés: 2019. december 02.
Oldal szám: 230
Puhaborítás
ISBN: 9786155816178
EAN :9786155816178

Összegzés

Mint, ahogy a bejegyzés elején írtam ez volt életem első novellákat tartalmazó könyve.Általában amikor bejönnek a hűvösebb őszi idők akkor van több kevesebb időm olvasni mikor, hogy alakulnak a dolgok. Ennek a könyvnek azért is örültem nagyon mert ha már nagyon kiszerettem volna szakadni a mindennapi mókuskerékből de kevés időm van csak kinyitottam és egy novellácskát elolvastam és arra az időre még egyet befejeztem kiszakadhattam a monotonításból. A novellák mindegyike igaz történeten alapszik a régmúlttól a napjainkig foglalkozik a történelmi eseményekkel. Minden egyes novellában érződik a rengeteg háttér és kutató munka amit a 16 különböző szerző (Hölgyek és Urak) belefektettek a megírásukba. Minden tényt alátámasztottak és ha szükséges volt még azt is feltüntették egy-egy információ vagy idézet honnan származik. Mindig is nagyon szerettem az irodalmat, a történelme és az igaz történeteket ebben a könyvben mind a hármat megkaptam egyszerre és ez még nem minden 15 számomra új magyar írót ismerhettem meg az Ő írásaikat most olvastam először. Nagyon tetszettek az írásaik. Egy esetben olyan érzésem volt mintha valami mesébe csöppentem volna tudom, hogy megtörténtek a leírtak de még is olyan volt mintha mesét olvasnék. Ez a történet Bányai D. Ilona: Az ajándék című novellája volt. Ez a történet az igazságos Mátyás királyról szól. Anno annak idején néztem is ezt a rajzfilm sorozatot valószínű ez az oka, hogy mesében éreztem magam. Soós Tibor, Solymár András, Cselenyák Imre, Gáspár Ferenc, Dr. Várkonyi Tibor, Bakóczy Sára, Tapodi Brigitta, Gál Vilmos Hacsek Zsófia és Trux Béla novelláinak olvasása közben úgy éreztem kiegészítik az ismereteimet amiket annak idején tanultam történelemből és irodalomból. Bónizs Róbert, Urbánszki László, és Csikász Lajos novelláit olvasva új információkat szereztem. Most pedig végül de nem utolsó sorban hadd ejtsek pár szót a 16. novelláról és írójáról Ő nem más mint Izolde Johannsen. Ő nem volt már ismeretlen számomra volt szerencsém két történelmi könyvét is elolvasni. Természetesen igaz történet volt és a könyv két kötetből állt ha még nem olvastad a könyveit ismerd meg a bejegyzéseim segítségével, amelyeket a könyvekről készítettem:

Izolde Johannsen: Megölni a királyt! – La Fayette 1.
https://doraszigete.blog.hu/2019/07/16/izolde_johannsen_megolni_a_kiralyt_la_fayette

Izolde Johannsen: A pontlövész - La Fayette 2
https://doraszigete.blog.hu/2021/10/12/izolde_johannsen_a_pontlovesz_la_fayette_929

Az Ő történetének olvasása közben úgy éreztem mintha egy egész estés mozifilmet néznék egy izgalmas és érdekes történettel zárta le ezt az érdekesebbnél érdekesebb novellákat tartalmazó könyvet.

Hálás köszönetem mind a 16 írónak, hogy időt és energiát nem sajnálva elkészítették ezt a fantasztikus könyvet. A könyvnek köszönhetően elvonulhattam a világ elől, olvasás közben bővíthettem meglévő ismereteimet, új információkat szerezhettem.

Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet aki szereti a történelmet. Remélem nektek is annyira tetszenek majd a történetek mint nekem.

A könyvet megvásrólhatjátok a linkre kattintva
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/novellak-elbeszelesek/harcosok-vertanuk-boszorkanyok?kampany=moly

 

A bejegyzés trackback címe:

https://doraszigete.blog.hu/api/trackback/id/tr2617986956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reniew 2022.11.27. 19:34:07

Igazi meglepetés ez az írás! Köszönöm szépen a többiek nevében is, kedves Dóra, hogy nekiláttál, elolvastad és minden különbségtétel nélkül korrekt módon lejegyeztél egy kis rezümét a novelláinkról. És még azzal is megtiszteltél bennünket, hogy a végén egy-két titkot nyitva hagytál, hogy azért érdemes legyen elolvasni. Fogadd nagy-nagy ölelésemet így ismeretlenül!

Dóra Szigete 2022.11.27. 19:51:23

@Reniew: Kedves Reniew! Nagyon szépen köszönöm a dicsérő kedves szavakat és a nagy-nagy ölelést. :-) Igazán nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen fantasztikus írok írásait olvashattam. Nagy élmény volt. Köszönöm, hogy időt szánt a bejegyzésem elolvasására és értékelésére. Remélem a visszatérő olvasóim között üdvözölhetem. További szép estét Kívánok Önnek.

Gáspár Ferenc 2022.11.29. 10:40:12

Kedves Dóra!
Köszönöm, hogy ilyen alaposan írtál rólunk (Harcosok, Vértanúk, Boszorkányok), de arra szeretnélek kérni, hogy A király törvénye című részben légy szíves javíts: a kirovó ember azonos az adószedővel. Az elbeszélésben szereplő Anna igazi szerelme a deák. És nem a "lakást" dúlja fel az adószedő, hanem a paraszt (jobbágy) házát, vagy, ahogyan Te helyesen írtad: portáját.
Segítséged előre is köszönöm, sokszor üdvözöl:
Gáspár Ferenc

Dóra Szigete 2022.11.29. 10:49:40

@Gáspár Ferenc: Kedves Gáspár Ferenc! Nekem volt megtiszteltetés, hogy írhattam a könyvről és íróikról. :-) Javítási kérésének eleget tettem. Remélem a visszatérő olvasóim között üdvözölhetem a jövőben. További szép napot kívánok Önnek.

Gáspár Ferenc 2022.11.29. 19:36:57

Kedves Dóra, köszönöm a gyors választ! Én is hasonló jókat kívánok! Üdvözlettel:
Gáspár Ferenc

Dóra Szigete 2022.11.29. 19:41:03

@Gáspár Ferenc: Kedves Gáspár Ferenc! Nagyon szívesen a gyors választ. Köszönöm a jókívánságokat. :-)

Dóra Szigete

A blogot azzal a céllal hoztam létre, hogy megoszthassam az olvasókkal mind azt, ami engem éppen érdekel. Az írásaim készítésével azt remélem, hogy esetleg másoknak is felkeltem az érdeklődését egy könyv elolvasására vagy egy játék kipróbálására esetleg egy kreatív dolog elkészítésére.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

& (1) 00 méret (7) 1- (1) 1. (6) 1.évad (1) 1000 (2) 11 színben (1) 12 (1) 12 darabos zsírkréta (1) 160 (1) 1950 (1) 1 hígítási variáció (1) 2-4 játékos (1) 2. (1) 2. rész (1) 2004 (1) 2007 (1) 2011 (1) 2016 (8) 2018 (1) 2019 (3) 2019 október (2) 2020 (3) 2021 (6) 24 (18) 24 darabos készlet (3) 2 part (1) 3. (1) 30 (1) 35 (1) 35gr (1) 35 grammos (1) 36 (1) 365 (1) 36 darabos (1) 36 db (1) 3d (1) 3D (2) 3d hatás (1) 3d origamai (1) 3d origami heart (1) 3d origami szív (1) 3szoros bűvész világbajnok (1) 4. (1) 40 (4) 45 perc (1) 5 (2) 50darabos (3) 8. oldal (1) 8. page (1) 80 gramm (4) 8 könyve (1) a (1) A. (7) a.o.esther (7) ablak (2) acquarell paint (1) acrylic paint (5) adam west (1) adarak (1) adobe (1) adobe coloring book (1) Adrienne Lafayette (1) adult (65) adult coloring (69) adult coloring book (72) adventure (24) ahdieh (1) ajándék (1) ajánló (17) akril (5) akrilfesték (4) akvarell (35) akvarell ceruza (1) akvarell festék (1) akvarell pencil (37) alak (4) alapforma (2) alapjáték (1) Alcatraz (1) alex (2) alexandra (2) álkalligráfia (1) alkalmazás (1) alkohol (1) alkoholos (1) alkoholos filctoll (1) alkotás (1) alkudozás (1) allan (1) állat (2) állati (1) állatkert (1) állatok (5) állatvilág (1) alma (2) álmodj (1) álom (44) álomgyár (2) álomgyár kiadó (2) álruha (1) amarika (1) amerika (1) andre (2) Andy Baron (1) angel (5) angol (3) angol kiadás (1) angol magyar kiadás (1) angyal (5) angyalok (2) animációs film (2) animation film (2) Anita (1) anna (5) anna and elza (1) anna and elza new storys (1) anna és elza új történetek 2 (1) Ann Chen (1) answer (1) anyag (1) ápolás (1) aquarell (16) arany (1) arany alma (1) arcok (1) are (5) ariel (3) Arshamon (2) art (6) Arthur (1) artshop (1) áruház (4) Assassins (1) astrid (2) ász (1) asztal (1) Asztaltársaság (1) átlapozós (4) átlapozosvideó (5) átlapozós videó (1) átlapozos videó (1) Aude (1) ausmalreise (1) ausztrália (1) áv (1) az (1) azrael (1) ázsia (1) az ajándék (1) a héttorony (1) A jégpalota rejtélye (1) a mini tinky adventure (1) a mi kis falunk (1) a pap felesége (1) baba (1) baba szappan (1) baby soap (1) backgraund (3) background (9) baglyok (1) bagoly (2) báj (1) Bakóczy Sára (1) Balázs (1) bambusz (1) bank (1) Bányai D. Ilona (1) barátság (1) barna (4) barnabé (1) baseball (1) basford (107) bázis (1) bázisú (1) befejező (7) befejező lakk (1) bejegyzés (1) béka (1) bella (2) belt (1) bemelegítő (1) bemelegítő gyakorlat (1) bemutatás (2) bemutató (10) bemutató. olaj (1) benett (1) bepillantás (1) bestseller (1) bethge (1) big (1) big h (1) big h family (1) bio (4) bioenergetic (4) bird (3) birds (1) black (5) black line (4) black line disapear (9) black paint (1) blanco (5) blendding (8) blender (10) bliriáns színek (1) blo (1) blog (72) blog.hu (34) blogger (68) blogget (1) blue (7) board (1) boardgame (2) bocsátás (1) boldogság (1) Bónizs Róbert (1) book (72) booktube (20) book cafe (6) bor (1) börtön (1) boszorkány (6) boszorkányok (1) Boszporusz (1) Botanic (2) Botanika (2) Botanikus (2) braun (3) brian (1) broom (2) brush (26) brush set (1) Bsford (1) bubi (1) buble (1) buborék (1) buda (1) budapest (1) Bul (1) bullet (1) bullet journal (1) burger (1) butterfly (2) bűvész (1) bűvös erdő (1) Bűvős erdő (1) caeioca (1) caeioca white tempera (1) cafe (7) cake (1) cápa (1) cards (1) carica tempera stick (1) carioca (25) Carioca 12 darabos zsírkréta készlet bemutatása - Videóval (1) carioca acquarell ceruza készlet (1) carioca acquarell pencil set (1) carioca pencil set (13) carioca színes ceruza készlet (20) carioca tégely tempera (7) carioca tempera (7) carioca zsírkréta készlet (1) caroca (3) caroca color pencil set (2) caroca crayon set (1) central (1) Centropen (1) Centropen OHP "F"-es méretű alkoholos filctoll (1) cerioca ceruza készlet (1) ceruza (88) ceruza színes (17) chalk (9) Chapman (1) charmed (1) chendler (1) chisldren (1) chris (1) chrismas (7) christiane (1) Christmas (1) Christmas with Johanna (2) cica (2) cicák (1) cili (1) címerek (1) cipő (1) citrom (2) citromsárga (13) clarendo (2) clean water (5) clear (2) clear water (2) Cleveland Brown (1) clever (1) color (70) colorbook (75) coloring (50) coloringbook (19) coloring bokk cafe (1) coloring book (4) Coloring Book (20) Coloring Book Cafe (7) Coloring Book flip thought (2) coloring whit me (18) colorino (12) colorino kids (13) colors (3) color blender (4) color me (1) color pencil (1) color pictures (1) color with me (19) Color With Me! 53 part Johanna Basford Magical Jungle 8. page (6 part) (1) Color With Me! 56. part Johanna Basford Magical Jungle 8. page (9. part) (1) Color With Me! 57. part Johanna Basford Magical Jungle 8. page (10. part) (1) Color With Me! 60. part Johanna Basford Magical Jungle 8. page (13. part) (1) Color With Me! 61. part Johanna Basford Magical Jungle 8. page (14. part) (1) Color With Me! 63. part Johanna Basford Magical Jungle 8. page (16. part) (1) Color With Me! 64. part Johanna Basford Magical Jungle 8. page (17. part) (1) Color With Me! 65. part Johanna Basford Magical Jungle 8. page (18. part) (1) Color With Me! 66. part Johanna Basford Magical Jungle 8. page (19. part) (1) Color with me! Episode 54 Johanna Basford Magical Jungle Page 8 (Episode 7) - With Video (1) coluring (7) comedy (1) congratulation (1) Connect (43) Connect akvarell ceruza készlet (44) Connect akvarell ceruza készletű (2) connect ceruza készlet (32) cooke (1) cool (1) cotton wool (2) countri (1) Country (1) Country Charm (1) Country Charm Coloring Book (1) Country Farm Scenes (1) Country Farm Scenes Coloring Book (1) covid (1) covid19 (1) crayola (5) crayon (4) creative (4) Creative Haven (3) Creed (1) cristal (1) család (7) családi (1) családi társasjáték (3) családregény (1) csapat (2) császár (1) csatorna (1) csavard (1) Cselenyák Imre (1) csend (1) csendélet (1) cser (6) csiga (1) Csikász Lajos (1) csillag (2) csillagjegy (1) csillámos (1) csillám por (1) csodák (3) csodálatos (2) Csoda Szóda (1) csökkenő (1) csomagolás (1) csoport (2) Csorba (1) cukorka (2) cup (1) Curtis (2) Cute (8) Cute Witches (8) Cute Witches coloring book (8) dáma (1) darabos (1) dark (2) dark braun (1) dark pink (1) dark purple (1) david (1) db (1) deer (1) dekor (1) dekoráció (2) dél (1) delfin (2) denevér (1) derwent (2) dice (1) dices (1) die (1) Digitanart (1) díivat (1) díj (1) dilution (1) dilution variation (1) disappears (15) disney (5) dísz (1) díszek (1) díszités (4) diszítő (1) dobó (1) dobókocka (1) doboz (1) dőlésszög (1) dollár (1) Dolmány Attila (1) dombor (4) dombornyomott (4) dora (15) dóra (127) doraszigete (8) doras island blog (1) dóra szigete (138) dóra szigeted (2) dóra szigete blog (95) dóra szigete facebook (83) dóra szigete tiktok (8) dóra szigete twitter (2) dora szigete youtube (2) dóra szigete youtube (85) Dover Publications Inc (1) Dover Publications Inc. (2) download (2) drabos (1) draw (9) dream (14) duda (1) dupla (1) durva (1) durvaszemcsés (1) dust (12) dustpastell (12) Dylan (1) dzsungel (19) easy (1) ecset (32) ecsetfilc (1) ecsetvágű (1) ecsetvégű (1) ecsetvégű filc (1) egyébtémák (5) egyéb témák (4) egyedi (1) egyedinaptár (1) egyéni (1) egyetlen (1) egyház (1) egyházközösség (1) egyszemű (1) egyszerre (1) egyzerű (1) egy év (1) egy mini tintás kaland (2) egzotikus (1) Eifel-Torony (1) éj (1) éjjeli (2) ekkor érkezik (1) élet (2) életrajz (1) elfogadás (1) Elijah (6) eliza (1) élmény (1) elnők (1) élőlény (1) élőlények (2) előrendelhető (2) első (4) első évad (1) első rész (1) első réteg (1) első szerelem (1) eltüntetés (14) elveszett (2) elveszett fiú (1) elza (4) emberek (1) Enchanted Forest (1) energetic (4) eraser (2) erdély (2) erdő (1) erica (1) erica david (1) érkezik (1) erotika (4) értelmi (1) értelmifogyatékos (1) és (2) Esther (7) észak (1) eszköz (4) eszközök (29) eszter (1) eszter körömlakklemosó (1) etetés (1) étterem (1) évad (1) évente (3) evie (1) exerience (1) extra (1) ezt neked (1) F-es méretű (1) fa (5) Facebook (16) facebook (43) fal (1) fali (1) family (5) fantasy (6) faragás (1) Farm (1) farncia (1) fatörzs (1) fedőképesség (1) fehér (10) fehér akrilfesték (4) fehér ceruza (4) fehér tempera (1) fehér zsírkréta (4) fehírítő (1) fekete (14) fekete háttér készítés (1) fekete vonal (11) feladatok (1) felé (1) feleség (2) felhő (3) félig (1) felkelés (1) felmőtt (4) felnőtt (128) felnőttszínező (71) felnőtt színező (20) felt (1) fém (2) fény (2) fényes (2) fényes befejező lakk (2) fényigény (1) festék (8) festés (6) festmény (1) festmények (1) festő (1) figura (2) figure (1) filc (6) filctoll (1) film (2) finish (1) first (1) fish (5) Fitch (2) fiváló (1) fixálóspray (6) flip (2) flip through (3) flip throught (1) flip throught video (1) flip through video (2) Flora (1) Flóra Hartyandi (1) flourish (23) flower (14) flowers (51) flower dream (6) fogyatékos (1) föld (2) földrajz (1) fölötti (1) folyékony (7) fonal (1) forgó (2) francia (2) free (7) free page (2) frend (1) fresco (1) friends (1) fröccs (1) Fröccs társasjáték bemutató - Videóval (1) frozen (5) fül (2) fülbevaló (1) füles (5) full (1) fültisztisztítópálcika (5) fültísztító (1) fültisztító (3) fumax (1) fun (1) funkxió (1) füzet (1) gabriel (5) Gál Vilmos (1) game (2) garden (19) Gardens (3) garfit (1) Gary (1) Gáspár Ferenc (1) gatuláció (1) gazdag (1) gazdálkodj (1) get (1) ghost (1) gilbert (2) Gilbert du Motier de La Fayette (2) Glenn Quagmire (1) glitter (1) glitter draw (1) glóriák (5) god (1) Gogh (1) gold apple (1) gomb (1) gomba (2) gombnyomásra (1) gondozás (1) Goodridge (2) grafikus (1) grafilogika (1) grafit (1) grafit ceruza (2) grafit veruza rajz (1) graphite (1) graphite pencil (1) gray (1) gre (1) green (9) grey (1) griffin (1) gróf (1) Guillaume (1) guy (2) gyakorllat (1) gyár (2) gyémánt (1) gyémántfelhő (1) gyémántfelhő kiadó (1) gyermek (5) gyermekkönyv (4) gyermek könyvek (4) gyertya (1) gyönyörű (1) györffy (1) gyors (1) gyorsaság (1) győztes (1) hableány (1) háború (2) Hacsek Zsófia (1) hadihajó (1) hagyományos (1) hagyományos írás (1) hagy legyek az igazi! (1) hair (1) haj (3) hajlakk (3) hajnal (2) hajnóczy (1) hajnoczy soma (1) hajó (2) hal (3) halak (8) halak a tóban (8) half (1) halloween (6) halloween 2021 (7) halloween pumkin (7) harag (2) harag és hajnal (1) harc (1) harcosok (1) harmat (2) harmónia (1) Hartyandi (1) hasbro (1) használat (1) használata (1) Használjuk (1) hat (1) határ (1) határvonal (1) hatás (3) hatszögletű (2) háttér (16) háttér készítés (10) havas (1) havashatás (1) haven (9) havonta (1) ház (1) heart (4) helikon (1) hely (1) helyes (1) helyes válasz (1) helytelen (1) helytelen válasz (1) hercegnő (1) herkentyű (1) herliz (1) hiba (1) hibajavító (1) hígítás (5) hígítási variáció (1) hímzés (4) híres (1) history (1) hiteles (1) hivatalos (1) hívogat (1) (1) hobbi (1) hobby (2) hódoló (1) hóember (2) hógömb (1) hogyan (3) hogyan használjuk (1) hogyan használjuk a porpasztell krétát (1) hogyan óvd meg alkotásaid színét a kifakulástól (1) hogyan rajzoljunk (1) hóhatás (1) holly redd (1) home (1) home sweet home (1) homok (1) homokóra (1) hónap (1) Hood (2) hop (1) hópaszta (1) horse (1) horse adventure game (1) hosszú (1) house (1) how (5) how to draw (2) How to Draw Inky Wonderlands (3) hu (1) hullám (1) hun (1) hungary (2) Hurial (1) husky (2) húsvét (1) húzz (1) Iain (1) ice (4) icemagic (4) icepalace (1) idézetek (1) igalom (1) igaz (1) igaz történet (1) illusztrátor (1) ingatlan (2) ingyenes (6) ingyen kép (1) ink (19) Inky (23) inspirálódj (2) inspráció (2) introducing (1) iq (4) írás (2) irodalom (1) iskola (6) iskolaszer (6) iskolaszeraruhaz (17) iskolaszeraruhaz.hu (25) island (67) ismerjétek (6) Isolde (2) Isolde Johannsen (2) istván (1) isztanbul (1) Izolde Johannsen (1) jack (1) jacket (1) jág (1) japán (1) jason (2) játék (11) Játék (4) játékos (8) jaurney (1) javítás (1) javító (1) jég (4) jégvarázs (5) jegy (1) jelen (1) jelenetek (2) jjoker (1) (1) joanna (7) joey (1) joe swanson (1) Johanna (50) johanna (55) johanna basford (92) Johanna Basford (33) jöhanna basford könyvei (1) johanna rajziskolája (2) Johanna’s Christmas (2) Johannes (1) Johannsen (2) jókedv (1) jóképű (1) joker (1) jókívánság (1) jolly (1) Joshua (1) journal (1) jövő (1) jövőbetekintő (1) jumbo (1) kaland (32) kalandos (2) kaland játék (1) kalap (1) kalap szalag (1) Kálid (2) kalligráfia (1) kalocsa (1) kanapé (1) Kapa Mátyás (1) kapuja (1) karácsony (15) karácsonyfa (6) karácsonyfa díszek (1) karácsonyi koszorú (4) karácsony Johannával (1) karácsony johannával (9) káro (1) karton (1) kártya (10) kártyajáték (4) kávésbögre (1) kavics (1) kavicsfestés (1) kedv (1) kedvesség (1) kék (8) Kelli Laderer (1) kelta (1) kemal (1) kemal güven (1) kendő (1) kenguru (1) kép (1) képző (2) kérdések (2) Kerekes József (1) kerek ecset (1) kereskedelem (2) kereskedés (1) kereskedó (1) kerestetik (1) kert (8) Kert (15) kertai (1) kertai zalán (1) kertász (1) kés (1) készítés (1) készlet (8) két (1) kéthavonta (1) kétszemű (1) Kew (2) key (1) kft (8) kiadás (8) kiadó (68) kiadócsoport (2) kicsi (1) kids (13) kiegészító (1) kiegészítők (2) Kiersten (1) kifakulás (1) kifestő (61) kifestőkönyv (60) kifestő naptár (1) kihívás (1) kihúzás (1) kikapcsolódás (41) kikőtő (6) kikötő (3) kimosható (1) kimosható 6 darabos carioca tempera stick (1) kina (1) kinyomtatott (1) kipróbál (1) király (2) Királyi (2) királynő (1) kis (1) kisérlet (1) kisérletezés (3) kisfröccs (1) kismadár (1) kiszállytás (1) kiszínezve (2) kis madár (1) kitöltés (1) kivégzés (1) kivehető (9) klasszikus (1) klub (2) (2) kocka (2) kockanadrág (1) kocska (1) kód (1) kódolt (1) kolibri (6) koncentráció (1) könnyed (1) könnyen hegyezhető (1) konyha (1) konyhadekor (1) konyv (4) Könyv (12) könyv (103) könyvajánló (8) könyve (1) könyvei (1) könyvek (3) könyvmoly (1) könyvmolyképző (2) könyvsorozat (11) köpeny (1) kör (2) köröm (4) körömlakklemosó (5) köröm díszítő ecset (4) koronavíroshelyzet (1) koronavírus (1) korong (1) körül (2) kossuth (14) kossuth kiadó (1) kossuth kiadó csoport (1) koszorú (2) kővek (4) kövesd (1) közösség (1) kre (1) kreatív (133) Kreatív-sarok (92) kreative haven (2) kreatívitás (54) kreatív kikötő (6) Kreatív sarok (18) kréta (23) kristály (1) kristoff (1) krónikái (1) kulcs (2) külföldi (1) kűlid (1) különleges (12) különlges (1) kultúra (14) kumondhatatlan (1) küt (1) kutyák (2) kvíz (3) láda (1) lágy (1) lajos (1) lajos király (1) lakatlan (42) lakk (6) lakó (1) lakótárs (1) lakozott test (1) Landon (1) lap (2) lapok (13) lapos (1) lapos ecset (2) latin (1) Latouche-Tréville gróf (1) laura (1) Lauren Hom (1) layer (4) lazítás (1) La Fayette (1) la fayettte (1) La Force börtön (1) lebensborn (1) lefestés (1) legényfogó (1) legújabb (2) lelkek (1) lemosó (2) lények (1) lépés (2) lépések (1) lépésről-lépésre (1) lepke (3) letöltés (5) letöltések (4) levelek (2) Liam (1) libri (4) libro (2) lidl (1) life is magic (1) light (5) light blue (1) light green (2) ligretto (1) like (1) lila (2) limitált (1) line (19) line lost (14) Literatúra (4) little (1) little bird (1) live (1) livetree (1) (2) logika (1) lois (1) loser (1) lost (11) lovak (1) lovas (1) lovas kaland játék (1) love (2) lover (1) loxford (1) macskák (2) madár (3) mag (1) mágia (1) magic (4) magical forest (1) magical jungle (20) magic is life (1) mágikus (19) mágikus dzsungel (20) magyar (11) Magyarország (2) Magyarországi megjelenés (1) magyar kiadás (2) man (1) manage (1) mandala (10) mandala színező (1) manó (6) manókönyv (4) Marie (1) marker (4) márki (1) Marotta (2) mask (1) masking (1) masking tape (1) masni (1) második (1) maszk (1) maszkoló (1) matrica (2) matt (2) matyó (3) matyóföld (1) matyóföldi (1) mázoló (1) meg (9) megbocsátás (1) megjelenés (4) megjelent (1) megölni (1) megölni a királyt (1) megosztás (1) megvéd (1) megvédi a rajzot (1) mennyország (1) méretű (1) mérgezett (1) mérgezett alma (1) mermaid (1) merrion (1) merry (1) mese (4) mesebeli (1) mesekönyv (1) mesés (2) mester (1) mesterművek (1) Mezőkövesd (2) Mia (1) Millie (2) Milton (1) mind (1) mini (23) Miniature (2) Miniature Enchanted Forest (1) Miniature Secret Garden (2) Miniatűr Titkos Kert (1) minta (1) minták (1) miror (1) misfall kvíz (1) missfall (1) mistery (1) Mistery of the Ice Palace (1) mi kis falunk (1) modell (1) modell & hobby (1) modern (1) molter (1) moly (2) money (1) monica (1) monopoly (1) monpoly (1) mooshrum (1) mopsz (2) mosás (12) motívum (3) motívumok (15) moyra (3) moyra köröm díszítő ecset (3) műanyag (2) műanyag paletta (1) múlt (1) music (1) művek (1) művész (2) művészi (2) My (1) My first (1) My first plant journal (1) nagyoknak (1) nail (8) nail decoration brush (11) nap (1) naplemente (1) napló (2) napoleon (1) napra (2) napraforgó (2) naptár (2) naptár és kifestő (1) naracssárga (12) narancs (2) narnia (1) navigator (1) needle pen (1) negyed (3) negyed évente (3) négyzet (3) nemes (2) Nemes Takách Kata (1) nem hullik (1) népi (2) nevestörlőkendő (1) névnapok (1) new (6) Newton (5) nickelodeon (1) nornák (1) növekvő (1) novella (1) növény (3) növény gondozási tanácsok (1) növesztés (1) nyelv (1) nyeremény (2) nyereményjáték (1) nyertes (1) nyomás (1) nyomott (2) nyomtatás (6) nyomtatott kép (1) nyomtató papír (10) nyugalom (27) nyulacska (1) nyuszi (1) O. (7) of (5) oil (5) okosan (1) okostojás (2) okostojásjáték (4) okostojasjatek.hu (38) okostojás webáruház (3) oktatás (7) oktató (4) október (3) olaf (5) olaj (8) olajpasztell (5) olajpasztell kréta (1) olajpasztell rajzok (3) olaj pasztell (3) olaj pasztell színezés (2) olaystation (1) oldal (1) olga (6) olló (2) one (1) online (2) önmagunk (1) op (1) optima (1) optima brush set (1) optima ecset készlet (1) op ecset (4) óra (1) orange (11) orchidea (1) origami (1) öröm (1) orsolya (2) ország (3) országcímerek (1) össze (18) összekötős (2) összemosás (11) összetartás (1) összetört (6) ötöző (1) ötözött (1) Otthon Édes Otthon (1) Otthon Éeds Otthon színezőkönyv (1) öv (1) owl (3) page (2) paint (5) painter (1) painters tape (1) palace (1) pálcika (5) paletta (1) palota (1) panda (1) pandala (2) Pannon (4) Pannon-Literatúra Kft (4) pap (2) paper (6) paper pencil (1) paper pencile (1) papír (10) papír ceruza (3) parádi (2) parancsnok (2) Paranormalcy (1) parcella (1) paris (1) párizs (2) part (1) partvonal (7) paste (1) pastel (1) pastell (14) paszta (1) pasztel (1) pasztelkréta (2) pasztell (17) pasztellkrlta (1) pasztell kréta (3) páva (5) pc (2) pen (2) pencil (74) pencil set (20) pentart (17) pentart akril festék (12) pentart befejező lakk (2) Pentart fehér és fekete akrilfestékek (50ml (1) pentart ffehér matt akrilfesték (1) pentart hópaszta (1) pentart matt fekete akrilfesték (1) pentart snow paste (1) pénz (3) pepin (1) perzsa (1) pest (1) peter (1) Pewterschmidt (1) phe-puha (1) pheneés (2) phoebe (1) photoshop (1) photosop (1) pianovszky (1) Piatnik (1) picture (1) pigeon (1) pihentető (6) pikk (1) pilc (1) pillanatok (6) pillantás (1) pink (3) piros (6) pirosbetűs (1) pirosbetűs ünnep (1) pirple (3) plankton (1) plant (1) plant journal (1) player (1) politika (1) pompás (1) pont (2) pontok (2) pontösszekötős (2) pontra (2) pontról (2) por (13) porpasztell (12) portré (1) pöttyös (1) presentacio (2) Presentation of Carioca 12-piece crayon set - With video (1) press (4) princesse (1) printer paper (4) print picture (1) program (1) pszihológus (1) püles (1) pumkin (3) Punch (1) Punctually (1) Punctually Punch (1) purple (2) Quahog (1) quastion (1) quiz (1) R. (1) rachel (1) rács (1) radír (3) radírozhatóság (3) ragasztó (2) rajz (11) rajzfilm (1) rajziskola (1) rajzok (1) rajzolás (3) rajzshop (1) rák (1) raszírozhatóság (1) red (3) reendears (1) rég (1) regény (3) rég múlt (1) rejtély (1) rejtélyes (1) relaxation (19) relex (1) relytély (1) rén (1) renée (1) rénszarvas (1) resteurant (1) rész (3) részlet (2) réteg (3) rita (2) romantika (3) römi (1) room (1) rosdás (1) rose (1) ross (1) Royal (2) rózsa (2) rózsaszín (3) rtl (1) rtlII (1) rudacska (1) ruha (1) ruler (2) ryan (1) sablon (3) sablon készítés (1) Sahrazád (2) samsir (1) sar (1) sárga (11) sarok (88) Scenes (2) Schmidt (1) Schnell Ádám (1) secert (4) secret (16) secrets (3) secret garden (6) Secret Garden (1) secret garden coloring book (5) segédletkértya (1) segítőkészség (1) selymes (1) seprű (2) set (7) Seth MacFarlane (1) Sharanfer (1) sharpen (1) Shiva (1) shoe (1) shop (3) showder (1) showder klub (1) siker (2) sikerélmény (1) sikság (1) skála (1) skorpió (1) sky (2) smith (1) snail (1) snailhause (1) snow (2) snowball (1) snowman (2) snow paste (1) soap (1) socks (1) Sofi Bastos (1) soft (3) soft color pencile (1) sokoldaló (1) sokoldalú (1) solya (1) Solymár András (1) soma (1) somatársas (1) soma kártya (1) Soós Tibor (1) sophiel (6) söprű (1) sóra szigete instagram (1) sorban (1) sorozat (13) sorrend (1) sorry (1) sötét (3) sötét lila (2) sötét rózsaszín (19) souls (1) spatula (1) spiele (1) spongebob (1) spongyabob (1) spray (5) Spring (1) Spring Scenes Coloring Book (1) stable (1) star (1) star stable kvíz (1) star stable online (1) Steffi Lynn Tsai (1) stencill (1) step (1) stewie (1) stick (1) stockdale (1) stone (2) story (1) storys (1) stratégia (3) stratégiai (1) stressz (44) stresszoldás (46) stress release (19) Studio (1) sugar (1) Sullivan (1) Sullivant (1) super soft (1) sűrű (2) sütik (4) sutyipupák (1) Swanswell (1) sweet (1) Sylver (1) szabadon (2) szakítás (1) szalag (3) szalay (2) szálloda (1) szalma (1) szalma jason (1) szám (5) számok (2) számokkal (1) szandra (3) szandy (1) szappan (1) szár (1) száradás (1) száradási idő (1) szarvas (1) szavak (1) szavanna (1) szavannák (1) székely (2) széles (1) szélesválaszték (1) szellem (1) szemcsés (1) szenvedély (2) szép (1) szép írás (1) szered meg mind (1) szerelem (11) szeretet (2) szerető (1) szeretőből feleség (1) szerezd (1) sziámi (1) sziget (33) szigete (123) szigetek (2) szimbólum (2) szín (12) színei (4) színek (7) színeket (1) színek kikeverése (1) színes (63) színes ceruza készlet (5) színes képek (2) szinetikus (1) színezés (19) színezéseim (1) színezhető (3) színező (120) színezőkönyv (130) színezős (2) színező készlet (1) színezz (51) színezzvelem (21) színezz velem (56) Színezz Velem! 49. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (2. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 50. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (3. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 51. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (4. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 52. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (5. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 54. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (7. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 55. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (8. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 60. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (13. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 61. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (14. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 62. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (15. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 63. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (16. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 64. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (17. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 65. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (18. rész) – Videóval (1) Színezz Velem! 66. rész Johanna Basford Mágikus Dzsungel 8. oldal (19. rész) – Videóval (1) szinkron (1) színösszemosás (8) színpompás (1) színskála (5) színskál sablon (1) szintetikus szőr (1) színváltó (1) színvarázs (3) szín összemosás (4) szín összemoshatóság (1) szitakötő (1) szív (6) szívatás (1) szó (1) szoba (2) szobafestő (1) szobafestő mázoló (1) szobrász (1) szóda (1) szögletű (1) szőr (1) szórakozás (1) szűcs (2) szűr (1) tábla (3) tabu (1) tabu szó (1) tackenoko (1) talaj (1) tanácsok (2) tanítás (1) tanulás (10) tanulságos (1) tápanyag (1) tapasztalat (2) tapasztalataim (1) Tapasztalataim a rajzok fekete határvonalainak eltüntetésével kapcsolatban (1) tape (1) Tapodi Brigitta (1) társ (5) társas (8) társasjáték (10) tarsasnavigator (1) tartalom (1) tartás (1) táska (1) táskában elfér (1) tavasz (1) tavaszi (1) Tavaszi Jelnetek színezkönyv (1) technika (55) technique (35) tégely (1) tégelyes (7) tégelyes tempera (7) tél (1) tele (1) télihatás (1) tempera (9) templeta (4) temporello (1) temporello stick (1) tér (1) terápia (4) Teresa (2) Teresa Goodridge (4) Teresa Goodridge Country Charm Coloring Book (1) Teresa Goodridge Home Sweet Home Coloring Book (1) Teresa Goodridge Spring Scenes Coloring Book (1) térhatású (1) termék (2) termék bemutató (2) természet (1) természetfölötti (1) textil (1) te vagy az egyetlen (1) the Dawn sterelem (1) The New York Times (1) The Wrath (1) though (1) thought (1) tinta (16) tintás (22) tintás kaland (1) tiszta (3) tiszta víz (3) tisztitás (1) tisztító (1) titkai (2) titkok (1) titkok vihara (1) Titkok vihara a Boszporusznál (1) titkos (16) titkosnapló (1) titkos kert (8) (1) to (2) (9) tök (2) tökéletes fedőképesség (1) töklámpás (1) toll (5) tollak (1) tömör (1) tömör festék (1) tömör plakát festék (1) tools (18) toools (1) törlő (1) Török (1) török (1) törökország (1) Török Balázs (1) torony (1) tört (4) torta (2) tortacsodák (3) történelem (4) történet (1) történetek (1) totkos (3) toturial (12) tree (3) treff (1) trilógia (1) trollop (2) Trux Béla (1) trying (1) ttavirózsa (1) ttekerés (1) (1) tűfilc (1) tükor (1) tükör (1) tükrös (1) tunyacsáp (1) tv (1) új (6) új élet (1) Ulpius-Ház (1) um (1) uni (6) univerzum (1) Uni Chalk Marker Folyékony kréta (6) ünnapi (1) ünnep (2) ünnepek (2) ünnepi (1) Uno (1) úr (1) Urbánszki László (1) uriel (3) utazás (1) útazás (1) útmutató (1) vad (2) válás (1) válasz (2) válaszok (2) választék (1) valentina (1) váltó (1) váltókocka (1) Van (1) Vándor Éva (1) varázs (4) varázslatos (9) variáció (4) Várkonyi Tibor (1) vásárlás (1) vastag (11) vatta (8) Veda (1) Veda Sylver (1) Veda Sylver Titkok vihara a Boszporusznál (1) védelem (1) védő (1) végű filc (1) vékony (1) velem (28) ventus (2) verseny (2) vicki (1) victoria (1) vidéki (2) vidékibáj (1) Vidéki báj színezőkönyv (1) Vidéki farm jelenetek kifestőkönyv (1) vidéki jelenetek (1) videó (73) vigyázó (1) vihar (1) világ (3) világa (1) világbajnok (1) világos (2) Vincent (1) virág (57) virágálom (50) virágok (6) virágok világa (1) virágos (2) viráhok (1) visszafordító (1) víz (10) vízáló (1) vízesés (2) vízeséses naplemete (1) vizes ecset (1) vízfesték (1) vízőntő (1) vizuális (14) víz bázisú (1) Vogue (1) vonal (3) vonalak (3) vonalak eltüntetése (10) vonalvastagság (1) vonalzó (2) vörös (1) walpaper (1) walt (5) walt disney (5) water (20) watercolor (19) water brush (16) web (1) Webb (1) webshop (1) welt (1) Wermer (1) White (18) white (4) white crayon (2) white ink (1) white paint (1) white pencil (4) white tempera (1) whrite you name (1) wild (1) windowa (1) windows (1) winner (1) Winsor (5) Winsor & Newton (5) Winsor & Newton Ink White Blanco (5) Witches (8) withe (1) WoF (23) wolf (1) wonderlands (3) word (24) word of flowers (27) world (25) world of flowers (27) x-box (1) xmas (1) xvi (1) xvi lajos (1) year (1) yellow (16) youtube (99) youtubefacebook (2) zahra (1) zalán (1) zene (1) zokni (1) zöld (13) zsebkendő (1) zseton (1) zsír (3) zsírkréta (3) matt) bemutató (1) vértanuk (1) Történelmiregény-írók Társasága (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása